Job-aid 6: Hoe benut je je (online) netwerken?

Voor sommige vragen kun je terecht bij collega’s in je organisatie; je ontmoet elkaar bij de koffie of je maakt een afspraak. Dit zijn belangrijke leeractiviteiten die je in je werk kunt benutten. Maar helaas heeft niet iedereen altijd meteen tijd voor je en je treft elkaar ook niet altijd bij het koffieapparaat….. Daarnaast zijn er ook vragen waarop jij en je collega’s niet direct een antwoord weten, bijvoorbeeld hoe werkt een voor jullie onbekende aanpak of wie heeft voorbeelden van een projectplan, wie heeft een andere aanpak op een vraagstuk dat je hebt?

Hoe kun je dan je (online) netwerk gebruiken voor vragen die jij over je werk hebt? En wanneer gebruik je die dan als je het al zo druk hebt met je mailbox? In deze job-aid lees je verschillende mogelijkheden. Kies er eens 1 uit en experimenteer daar eens 4 weken mee.

Het hoeft geen uren te duren: neem elke dag een vast moment van 10 minuten om de tool te gebruiken, vragen en antwoorden te lezen en wellicht een eigen vraag te stellen of antwoord te geven op de vraag van een collega etc. Helpt dit om je in je werk verder te ontwikkelen? Het helpt je om niet zelf het wiel uit te vinden, maar te leren van collega’s en hun inzichten en materiaal.

Je experiment en je reflectie daarop is ook weer een ontwikkelactiviteit voor je portfolio op het registerplein sociaal werk.

Benut collega’s binnen je organisatie

Soms wil je snel een antwoord op een vraag en weet je bijna zeker dat collega’s die antwoorden wel hebben. Dan kan je je vraag via de e-mail stellen, maar ieders mailbox loopt al zo vol en naar wie stuur je dan de mail? Heb je een groep collega’s die het fijn vindt om met elkaar mee te denken, zonder dat het veel tijd kost, dan kun je met elkaar een online groep starten. Kies een tool die door iedereen te gebruiken is. Maak vooraf afspraken dat je die tool alleen gebruikt voor vragen en antwoorden en niet voor andere zaken. Mogelijke tools? Je kunt een whatsapp-groep aanmaken, daarin is een nieuwe vraag snel zichtbaar.

Je kunt ook denken aan Slack, een tool die je ook op je pc kunt gebruiken. Hier vind je een handout om met Slack aan de slag te beginnen.

Benutten van je online persoonlijke netwerk van professionals

Misschien heb je al een LinkedInprofiel of ben je actief op Facebook. Zo niet, dan vind je hier een handleiding voor LinkedIn. Eigenlijk zijn je contacten daar jouw online netwerk. En door dit netwerk heb je toegang tot een enorme rijkdom aan kennis en ideeen. Hoe kun je jouw online netwerk goed benutten als je een vraag in je werk tegenkomt?

Stel je netwerk een vraag. Dat doe je door een berichtje te ‘posten’. Wellicht voelt dat als een enorme stap. Wat kan helpen is eerst eens afkijken bij anderen. En reageer eens op een vraag van een ander. Want wat online wel geldt: als jij regelmatig reageert op vraagstukken van anderen, zijn zij eerder geneigd om te reageren op jouw vragen. Maar trek de stoute schoenen aan en stel eens een vraag. En kijk naar wat het je oplevert. Wie heeft er ervaring met… Wie heeft een tip over…

Benutten van een onbekend online netwerk van professionals

Via netwerken van professionals waar je niet persoonlijk mee verbonden bent kun je ook veel leren. Via een tool als Twitter kun je professionals volgen en zien waar zij mee bezig zijn. Wil je daar meer van weten dan vind je hier een handleiding. Als je niet een netwerk op Twitter wil opbouwen, kun je eens kijken op een interactief platfom als 1sociaaldomein.nl. Hier zijn collega professionals actief met halen en brengen van kennis.

Tips om het te laten werken

Houd het klein. Kies 1 vorm uit die past bij jouw werkvraag en experimenteer daar eens 4 weken mee. Het hoeft geen uren te duren: neem elke dag een vast moment van 10 minuten om de tool te gebruiken, vragen en antwoorden te lezen en wellicht een eigen vraag te stellen of antwoord te geven op de vraag van een collega etc.