Job-aid 5: Hoe leer je van alles wat er online te vinden is?

Regelmatig kom je in de leeractiviteiten de suggestie tegen om eens online te zoeken. Onze online wereld is enorm groot en er is eindeloos veel te vinden. Denk alleen al aan video’s, blogs, discussies in online fora, tools. Hoe vind je daarin je weg en leer je van wat je online tegenkomt?

In deze job-aid beschrijven we 4 manieren van online leren. We geven daarbij tevens een paar concrete aanknopingspunten op het gebied van Sociaal Werk.

Manier 1: Zoeken met Google of een andere zoekmachine

Binnen het domein Sociaal Werk zijn een aantal organisaties zeer actief als het gaat om het delen en toegankelijk maken van informatie.

  • Sociaal Werk Versterkt: richt zich op de beroepsontwikkeling van sociaal werkers.
  • Zorg + Welzijn: een website van uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum
  • Movisie: een kenniscentrum voor sociale vraagstukken
  • Dementievriendelijk.nl: website van de PG-Raad
  • Sociaal Werk Nederland:
  • Welzijn3.0: een website over social media en digivaardigheid in zorg & welzijn

Bij lezen leer je het meest van lezen rondom een thema van meerdere auteurs: oude en nieuwe, van een stroming en van diens opponenten. Zo krijg je gevoel voor wat de grootste gemene delers zijn en waar de twistpunten liggen. Hoe kun je handig inlezen? Vertaal je vraag naar zoekwoorden. Vraag vakgenoten wat zij sterke teksten vinden, wat zij zouden aanraden. Kies vooral voor korte teksten. Kijk achterin een goed overzichtsboek bij de gebruikte literatuur of leessuggesties. En doe vervolgens iets met de tekst die je leest: maak een korte samenvatting, maak korte notities, orden je belangrijkste inzichten, praat er met iemand over.

Manier 2: Op de hoogte blijven van nieuwe berichten

Online werkt twee kanten op: (1) je wilt een website er vlot bij kunnen pakken als je ergens naar op zoek bent en (2) je volgt bepaalde websites om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Een paar tips voor beide kanten.

Een website er vlot bij pakken:

  • Maak een favorietenlijstje aan in je browser;
  • Met de tool Symbaloo kun je een persoonlijk dashboard maken met daarin al jouw favoriete websites;

Op de hoogte blijven:

  • Veel websites bieden de mogelijkheid om je te abonneren op een nieuwsbrief. Dan ontvang je met een bepaalde regelmaat een bericht in je mailbox waarin je de laatste nieuwe berichten vindt. Dat kan prettig zijn. Vind je het vervelend dat je deze nieuwsbrieven tussen je andere mail ontvangt? Maak dan een ‘slimme map’ aan in je mailprogramma en zorg dat je de nieuwsbrieven daarin ontvangt.
  • Je kunt ook een tool als Feedly gebruiken. Daarin zet je de websites die jij wilt blijven volgen. Je ontvangt dan geen extra mail, maar je gaat af en toe zelf naar Feedly toe om daar te kijken wat er voor nieuwe berichten zijn. Je kunt dan zelf bepalen wanneer en hoe vaak je kijkt. Wel is het de kunst om het niet te vergeten 🙂 Hier vind je een handleiding om met Feedly aan de slag te gaan.

Manier 3: Collega sociaal werkers volgen

Er zijn verschillende collega-professionals actief via Twitter, Facebook en LinkedIn. Zo kun je Sjef van der Klein, Sociaal Werker 2018 hier volgen op Twitter: https://twitter.com/sjefvdklein. Of neem eens een kijkje bij Hans Versteegh: https://twitter.com/hans_versteegh

Het mooiste is natuurlijk je eigen lijstje met professionals om te volgen. Wie in jouw netwerk zijn online actief? Op welk platform vind je ze?

Manier 4: Je vraag voorleggen in een community

Een vierde manier om online te leren is actief meedoen in een online community. 1SociaalDomein.nl is zo’n community, bedoeld voor iedereen die professioneel betrokken is bij het sociaal domein: uitvoerende professionals, teamleiders, gemeenteambtenaren, adviseurs en onderzoekers. Via dit platform kun je andere professionals vinden en gebruik maken van elkaars expertise.

Naast dit platform zijn er ook veel MOOCs (Massive Online Open Courses) waar je aan kunt deelnemen. Veel MOOCs zijn gratis. Soms doen er 50 mensen mee, soms 500.000. Als de MOOC over een onderwerp gaat dat je interesseert, dan vind je daar zeker anderen met dezelfde interesse. Kijk eens op Coursera, FutureLearn, Udacity.