Job aid 2: Hoe leer je iets nieuws met elke dag 10 minuten?

Waarom en wanneer?

Iets nieuws leren kan aanvoelen als een grote stap. En dat kan een drempel zijn om eraan te beginnen. Speelt dat voor jou? Met de methode ‘elke dag iets nieuws’ maak je het behapbaar voor jezelf. Je knipt dat wat je wilt leren op in kleine stukjes van zo’n 10 minuten. Deze methode past vooral bij vragen van type 1 (iets willen weten) en type 2 (iets willen kunnen). Bij vragen als: hoe kan ik efficiënter overleggen? Wat is er bekend over eigen verantwoordelijkheid bij ongezond gewicht? Of hoe kan ik kort en bondig rapporteren.

Hoe kan het eruit zien?

Je leert elke dag wel iets nieuws natuurlijk. Alleen gaat het er bij deze vorm om dat je het voor jezelf organiseert zodat je er bewust mee bezig bent.

Wat je doet is een lijstje maken voor de komende 10 dagen (of langer als je wilt), met voor elke dag een korte leeractiviteit. Hiermee ga je vervolgens aan de slag.

Hoe geef je het vorm?

Pak pen en papier en ga er even voor zitten.  Brainstorm over allerlei bronnen (blogs, artikelen, mensen, voorbeelden) en mogelijkheden in je werk (een gesprek, bezoek, klus) die aansluiten bij jouw leervraag. Gun jezelf wat tijd om online rond te kijken. Google op jouw onderwerp. Of kijk eens op plekken als:

  • BigThink.com: artikelen en video’s van ‘onze grote denkers’;
  • EdTed.com: lessen die om een TedTalk zijn gebouwd;
  • GoHighbrow.com: 10-dagen cursussen met elke dag 5 minuten werk. Variërend van design thinking tot omgaan met moeilijke mensen;

Maak vervolgens een lijstje voor de komende 10 dagen (of voor de duur die jou past) waarin je 1 leeractiviteit per dag opneemt. Bijvoorbeeld:

Dag 1: lees blog X

Dag 2: Bekijk video Y

Dag 3: 10 minuten extra om je voor te bereiden op het gesprek met client Z

Dag 4: bespreek het onderwerp tijdens de lunch eens met collega’s

Dag 5: enzovoort

Zo ontwerp je je eigen leerroute. Kies voor kleine brokjes. Een heel boek gaat niet werken, maar het eerste hoofdstuk klinkt al behapbaarder. Het helpt om bij de start te investeren in zo concreet mogelijk.

Je kunt het lijstje dat je ontwikkelt uploaden als ontwikkelplan in je portfolio op het registerplein sociaal werk.

Wil je deze job-aid als pdf hebben? Dat kan:

Klik hier om te downloaden

 

Tips om het te laten werken:

Maak voor de eerste keer een plannetje voor bijvoorbeeld 5 dagen en maak dan de oogst eens op. Hoe werkt het voor jou? Bouwen de activiteiten op elkaar voort? Krijg je meer greep op het onderwerp?

Neem wat lege ruimte op in je leerroute zodat je ook eens ‘af kunt slaan’ of iets kunt oppakken wat onverwachts op je pad komt.

Maak van een werkactiviteit een leeractiviteit: een gesprek iets anders aanpakken, experimenteren met een nieuwe werkvorm, afkijken bij een collega, feedback vragen aan iemand, een artikel over rapportage lezen vlak voordat je gaat schrijven.