In een wereld van informatie overload en fake news kunnen content curators van grote waarde zijn voor je organisatie. 

  • Zoek professionals die mee willen doen als content curator. Start bv. met de mensen die informeel al zo’n expert rol vervullen
  • Organiseer een serie bijeenkomsten. In de eerste bijeenkomst leg je nadruk op wat het hen en de organisatie gaat opleveren. In de volgende bijeenkomsten gaan ze aan de slag om deze rol bewuster in te vullen. Waar deel je? Waar vind je je informatie?
  • Help ze hun onderwerp te bepalen, de doelgroep, het scannen van informatie en hun manier van delen te ontwikkelen.

In de laatste bijeenkomst zorg je dat er ook een aantal mensen bij zijn die gebruikers zijn van de expertise van de curatoren. Bespreek hoe je dit breder kunt introduceren in de organisatie. Wat maakt deze rol interessant?  Hoe krijg je waardering?