Oefening 5: Sluit een contract met jezelf

Een gewoonte van DoenDenkenDelen ontwikkel je niet zomaar, het kost zeker in het begin energie, tijd en moeite. Het helpt dan als je weet waarom je deze gewoonte wilt aanleren, wat maakt deze investering voor jou de moeite waard?

Een manier om dat voor ogen te hebben en te houden is het afsluiten van een contract met jezelf. Op momenten dat het werken aan de opdrachten erbij in lijkt te schieten kun je naar dit contract kijken en jezelf motiveren om toch door te gaan. Je weet waarom je het doet!

Een manier van contractering met jezelf is het schrijven van een persoonlijk manifest. Voor het schrijven van dit manifest kun je ook gebruik maken van een eerdere opdracht “het zoeken naar je focus”.  Schrijf of print jouw persoonlijke manifest op 1 A4 en hang dit op een plaats waar je dagelijks bent. Zo houd je de herinnering levend.

 

Oefening: schrijf je eigen manifest

In dit manifest beschrijf je voor jezelf:

  • Waarom wil ik de DDD-gewoonte aanleren?
  • Wat gaat het mij opleveren?
  • Wat gaat het anderen opleveren?
  • Hoeveel wil ik investeren om de DDD-gewoonte aan te leren?
  • Hoe ziet het eruit als ik mij de DDD-gewoonte heb eigen gemaakt? Wat doe ik anders dan nu?

 

Tijdsinvestering

Het opstellen van je persoonlijke manifest kost je ongeveer 1 uur.