Oefening 4: Focus vinden

Het uiteindelijke doel van DDD is dat je als professional met een herkenbaar thema zichtbaar bent in het netwerk. In deze stap werk je aan het vinden van je focus. Jij zult waarschijnlijk net als veel andere professionals veel thema’s interessant, belangrijk of leuk vinden. In je werk heb je ook met meerdere vraagstukken en thema’s te maken. Maar herkenbaarheid ontstaat in eerste instantie alleen met een duidelijke focus. Maar kiezen is lastig. Deze stap helpt je om een begin te maken met het vinden van die focus. Onze aanname is dat die focus vooral bepaald wordt door je vakgebied en je onderhanden werk. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je op zoek bent naar een nieuwe focus waar je je op wilt richten.
We doen allemaal werk waar we voor een deel warm voor worden, en een ander deel voelt als corvee. En een beetje corvee, van die taken die ook moeten is meestal onoverkomelijk, maar meer tijd besteden aan daar waar je energie van krijgt helpt je als professional. Maar welke delen zijn dat nu eigenlijk? Pak je agenda erbij, en blader die eens door. Wat voor type afspraken, bijeenkomsten staan daar vooral in? Maak daar een paar categorieën van. En scoor elke categorie vervolgens op een schaal van 1 tot 10 waar 1 staat voor vind ik niet belangrijk, loopt mijn energie van weg, en 10 als ik dit altijd kon doen ging ik elke dag fluitend en glimmend van plezier aan de slag. Je eigen inspiratiebronnen kennen is een belangrijk aspect van je professionele identiteit. En natuurlijk zijn die voortdurend in beweging. Wat je vandaag fascineert verschuift over tijd weer naar de achtergrond om plaats te maken voor wat anders. Maar je eigen inspiratiebronnen kennen kan je helpen in het maken van focus. Stel je voor: er komt een collega naar je toe en die zegt  “ik ga met vakantie en wil 5 boeken meenemen waarvan jij zegt die moet je echt gelezen hebben”.  Boeken die jou geïnspireerd hebben, boeken waardoor je ineens iets duidelijk werd.  Welke 5 boeken zijn dat en waarom adviseer je die boeken aan je collega? Of wel wat inspireerde jou in die boeken?

Welke vragen houden je bezig?

DDD gaat je als professional verder helpen in je leren en je professionele ontwikkeling. Je gaat door DDD beter werk leveren. Leren en sturing geven aan je professionele identiteit gaat op basis van jezelf vragen stellen. Maar welke vragen stel je jezelf nu, die je verder helpen? Oogst die bronnen nu eens die je hierboven verzameld hebt. Maak er een lijstje van en omschrijf ze kort inhoudelijk en waarom ze voor jou belangrijk zijn. Kan je er ook al een hiërarchie in aanbrengen, dus welke staat op 1?

Stap 1:

Kijk eens terug naar de oefeningen hierboven, tot welke vragen leidt dat?

Tijdsinvestering

Met het uitwerken van je focus ben je gemiddeld 2 uur bezig. Maar neem vooral de tijd om hier goed over na te denken en erop te broeden als dat nodig is!

Stap 2:

Neem eens drie situaties uit je werk waar je heel tevreden over was, waarin je succesvol was, of dat nu alleen in je eigen ogen was of dat je  er  ook complimenten van anderen voor kreeg dat doet er niet toe. Wat bewerkstelligde nu dat succes? En als je dit zou willen versterken, welke vragen horen dan daarbij?

Stap 3:

Droom eens stel dat je wakker wordt in de voor jou ideale wereld, je hebt de ideale opdrachten portefeuille, je oefent je vak uit op de voor jou allerbeste en allermooiste manier en je bent inderdaad dat knooppunt in je netwerk op jouw thema.  Welke vragen horen daarbij?  

Stap 4:

Oogst nu je eerste serie vragen. Wees niet te streng voor jezelf, dit is de eerste stap om tot een eigen focus te komen. De komende tijd gaat dat zich door ontwikkelen. Wordt ze scherper, vallen er vragen af, komen er vragen bij. Voorlopig ga je even aan de slag met de uitkomst van deze opdrachten.