Oefening 10: Strategie in de praktijk

Daar gaan we. Jij bent aan zet. Je hebt een strategie op papier en nu is het zaak deze in de praktijk te brengen. En dat is hard werken, ploegen. Het vraagt bewuste aandacht, lef, doorzettingsvermogen. Zoals het in real life tijd vergt om een krachtig netwerk op te bouwen, is dit online net zo het geval. Geef en gun het die tijd.

Tip 1: Reflecteer en oogst

Werk ten minste 2 maanden aan je strategie en reflecteer hier elke twee weken kort op. Reflectie krijgt betekenis als je in je strategieplan ook hebt opgenomen wanneer je tevreden bent over je aanpak. De oogst kan en zal in het begin wellicht klein zijn: 3 likes, een reactie, een paar nieuwe mensen in je netwerk, een goed artikel dat je op het spoor bent gekomen, een goed online gesprek met nieuwe ideeën voor in je werk.

Tip 2: Voel je vrij om bij te stellen

Je focus en strategie zijn niet in steen gebeiteld. Voel je vrij om je doel bij te stellen, je aanpak aan te passen. Dat is onderdeel van het leerproces. Je krijgt wellicht scherper wat je echt belangrijk vindt. Wat voor jou en je netwerk werkt.

Tip 3: Verbind je online activiteiten aan een project of event

Zeker voor de derde strategie ‘online publiceren’, kan het helpen om een verbinding te maken met een project waar je intensief bij betrokken bent of een event waar je naar toe gaat. Sibrenne gaat bijvoorbeeld een keer per jaar naar een driedaagse conferentie en besluit dan om te ‘live bloggen’ bij de sessies die zij meemaakt. Ter plekke schrijven van een blog helpt om betekenis te geven aan wat zij aan input krijgt. En het netwerk (vaak thuis) kan meelezen op afstand.