Oefening 1: Afkijken

We horen je denken… “Doen Denken Delen klinkt heel mooi. En ik zie ook zeker de waarde ervan. Maar hoe ziet het er dan uit? Schrijf ik dan uitgebreide blogs? Maak ik elke week een vodcast? En hoe betrek ik dan anderen?” Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Je hebt namelijk een groeiende groep voorgangers. Begin eens met afkijken. Observeer anderen. Laat je inspireren. Probeer erachter te komen wat bij hen lijkt te werken. En doe na wat je aanspreekt. Deze ‘kunst van het afkijken’ is een snelle en doelgerichte manier om een start te maken.
Velen van ons zijn grootgebracht met het idee dat afkijken niet mag. Wij willen het echter juist aanmoedigen. Kijk af en voeg iets toe. En dat doe je door iets in je eigen situatie toe te passen. Zo kun je heel gecharmeerd zijn van de ‘Fridays Finds’ van Harold Jarche. Je zult zien dat als je zo’n aanpak zelf gaat toepassen, het op z’n minst ‘Sunday Smarts’ gaat heten. Je gebruikt de ideeën van iemand anders om die ideeën in een nieuwe context toepasbaar te maken en wellicht zelfs te versterken door er weer iets van jezelf aan toe te voegen.

Oefening: afkijken in de praktijk

 

Stap 1: online afkijken

We hebben onze grote voorbeelden ten aanzien van DoenDenkenDelen voor je op een rijtje gezet. Waarbij ieder van hen opvalt door een specifieke aanpak. Kies er drie om te bekijken. We hopen dat de bijbehorende typering je helpt kiezen.

 

Helen Blunden Helen deelde haar kennis en ideeën via snapstories: http://activatelearning.com.au/2017/07/this-weeks-snap-stories-of-personal-learning-week-of-26-june-2017/
Mirjam Neelen Mirjam schrijft elke twee weken samen met Paul Kirschner een diepgaande blog over een onderwerp dat haar interesse heeft.https://3starlearningexperiences.wordpress.com
Wilfred Rubens Wilfred leest veel en deelt waardevolle bronnen middels zijn blog. Hij voegt toe wat hij vindt, denkt, ervaart.http://www.te-learning.nl/blog/
Inge de Waard Inge is heel actief met het delen van haar kennis via Twitter: https://twitter.com/ignatia
Pieterjan van Wijngaarden Pieterjan houdt zich bezig met ‘ondernemen als way of life’ en deelt zijn ervaringen en associaties daarmee op Instagram: https://www.instagram.com/pjvanwijngaarden/
Jane Bozarth Jane deelt voorbeelden en ideeen via Pinterest boards. Hier is een board vol voorbeelden van mensen die hun werk delen middels ‘Show your Work’: https://nl.pinterest.com/janebozarth/show-your-work-book-coming-may-2014/
Tjip de Jong Tjip maakt elke week een podcast over een interessante vraag uit zijn leef- en werkpraktijk. Je kunt ook vragen indienen. https://tjipcast.nl/

 

Waar kun je naar kijken:

  • Welk middel spreekt jou aan? Zie je jezelf wel bloggen, vloggen of juist niet? Ben je van korte berichten tussendoor? Of ga je er graag eens voor zitten?
  • Welk ‘type’ berichten spreken je aan? Maken je nieuwsgierig? Waarom?
  • Hoe geven ze een eigen kleur (mening, ervaring) aan de berichten?

 

Tijdsinvestering

Met het afkijken in de praktijk ben je gemiddeld 30 minuten per dag bezig. Het verdient aanbeveling om dit bijvoorbeeld 5 dagen vol aandacht te doen.

Stap 2:

Welke mensen in jouw werkomgeving zijn genereus in het delen van hun kennis? Hoe doen zij dit? Op welke plekken kom je ze tegen? Wat levert hen dit op? Kijk eens bij twee collega’s af. Mocht het je lukken om een kort gesprekje met ze te voeren, dan kan dat heel waardevol zijn.  

Stap 3:

Kijk terug op wat je hebt gezien. Schrijf 3 ingrediënten op die je voor jezelf wilt vasthouden.